Friluftsmuseet-Finnstigen

Recept

Här finner du recept på olika tidsenliga rätter som du kan laga själv.

Kaka med rova

150 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 - 4 dl riven rova

Vispa smör och socker tills det bi vitt. Tillsätt äggen och vispa smeten slät. Blanda bakpulver och bikarbonat med mjölsorterna och vispa ner i smeten. Blanda i riven rova. Gräddas i 180° i ca 40 minuter.

Tunt bröd (Rieska) på rova

1 kg rovor
5 dl mjölk ( eller kokvattnet från rovorna)
1 - 2 tsk salt
500g kornmjöl eller rågmjöl

Dela rovorna och koka dem i lite vatten. Häll av och spara eventuellt vattnet och mosa sedan rovorna. Använd antingen det avhällda vattnet eller mjölken och blanda i resten av ingredienserna. baka ut degen till tunna kakor, ca 2 cm tjocka. nagga och grädda i 275° varm ugn i ca 15 min.

Fyllda rovor på grillen (lägerelden)

6 - 8 rovor
100 - 150 g fläskkött eller bacon
salt och muskot

Skala rovorna och gör hål med en äppelurkärnare. Fyll rovorna med kött eller bacon smaksätt med salt och muskot. Slå in rovorna i aluminium folie och lägg på glöden i 30 - 40 minuter.

"Knasiga kockens" överraskning

Skalade rovor
Färdiga biffar
Riven ost

Koka rovorna i lättsaltat vatten tills de är halvfärdiga. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på bottnen av en form. Lägg sedan över biffarna och strö över ost. Gratinera i ugnen tills osten fått färg.

Välling gjord på rova

0,5 l rovor i småbitar
0,5 l potatis i småbitar
1 l mjölk
salt

Koka rovorna mjuka i lite vatten och mosa dem. Koka potatisen och häll bort vattnet. Tillsätt de mosade rovorna och mjölken och koka i 15 - 15 minuter. Tillsätt salt efter smak.

Nävgröt

6 dl vatten
1 tsk salt
500 g skrädmjöl (rostat havremjöl)

Koka upp vattnet och salt. Slå i skrädmjölet på en gång, men rör inte, utan stampa med grötkäpp eller träsked. När allt vatten ångat igenom är gröten färdig att servera med stekt, salt fläsk, flott och lingonsylt.

Finnstigsbröd

1 l filmjölk 
1 tsk. salt
1 pkt. jäst
10 dl. rågsikt (spara 2 dl till bakning)
5 dl. vetemjöl
3 dl. vetekli
2dl. vetegroddar
100g. smält smör

Filmjölken värms handvarm. Salt och jäst löses i spadet. Mjöl tillsattes så mycket, att man får en smidig, dock ej för hård deg.Smöret tillsätter man sist. Dege får jäsa. Sedan bakar man ut en ca. 5 cm. tjocka stång, och skär den i ca, 2 cm tjocka bitar. Dessa plattas och kavlas till bröd, ca. 2 dm. i diametern. Gräddas omedelbart efter utbakningen över öppen eld, på en tjock järnskiva eller på en stekpanna av gjutjärn. OBS! Bägge sidor. Den färdiga bröden smörjes med smält smör, och får dra sig en stund i en korg, täckta med en duk.

Ätsmedan de är varma. Keso med lök är ett gott tillbehör till denna bröd.

Ola Forslund 19.03.2020 23:25

Det är spännande att ta del av äldre recept. Hur mycket är kommet från Finland och hur hur mycket har rent "svensk" bakgrund.

Finnstigen 20.03.2020 07:06

Recepten är en blandning från båda länderna, alltså inget rent svensk eller finsk.

Senaste kommentarer

04.10 | 11:03

Finnstigen med (teatervisning) verkar intressant har på 7...

11.06 | 14:30

Inget firande av Skogfinnarnasdag i år. Första veckan i augusti 4-...

11.06 | 14:14

Hej! söker men finner inte info om när Skogsfinnarnas dag firas i Hällefor...

23.07 | 14:57

4G på Finnstigen och ev. WiFi hos våra grannar .